lenti.hu / Önkormányzat / Elektronikus ügyintézés / Termőföld bérbeadásából származó személyi jövedelemadó
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKépviselõ-testületTelepülésrészekBizottságokHirdetmények, rendeletek, határozatok, pályázatokElektronikus ügyintézésAdó ügyÁltalános igazgatásSzociális ügyekÉpítés ügyEgyébEU pályázatokKözbeszerzésekKEK KH nyilvántartóKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

Termőföld bérbeadás jövedelem adója

 Eljáró adóhatóság: a föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóság
Termőföld haszonbérbeadása: a termőföld magánszemély tulajdonosa vagy haszonélvezője által egy vagy több évre, írásban kötött megállapodás alapján, bérleti díj ellenében mező-, erdőgazdasági, illetve halászati hasznosításra történő földterület bérbeadás
Az adó alapja: A magánszemély termőföld-bérbeadásból származó bevételének (ide értve a földjáradékot is) egésze. (Szja.tv. 17.§. (4) bekezdése)
Az adó mértéke: az adó alap 15 %-a (Szja.tv. 8. §. (1) bekezdése)
Adózás típusa: önadózás, jövedelme adóját, a magánszemély állapítja meg, vallja be és fizeti meg. Ha a bevétel kifizetőtől származik, akkor az adót a kifizető állapítja meg, vonja le, vallja be és fizeti meg. Ha a kifizető elmulasztotta az adó levonását, vagy a bérleti díjat természetben fizette ki, az adókötelezettséget a magánszemélynek kell teljesíteni
Mentesség: Mentes az adó alól a termőföld-bérbeadásból származó bevétel, ha a termőföld haszonbérbe adása alapjául szolgáló, határozott időre kötött megállapodás (szerződés) alapján a haszonbérlet időtartama az 5 évet eléri.
Bevallás határideje:
• Magánszemély esetében: a jövedelem megszerzését követő év március 20-ig
• Kifizető esetében: a levonás évét követő év február 25-ig
Befizetés határideje:
• Magánszemély esetében: a jövedelem megszerzésének negyedévét követő hó 12-ig
• Kifizető esetében: A kifizetést követő hónap 12. napjáig
Kifizető adatszolgáltatása: Az adatszolgáltatást a kifizető papíralapú adathordozón az adóévet követő év március 31-éig teljesíti. (Art. 82. §)

A kapcsolattartás általános szabályai: gazdálkodó szervezet (egyéni vállalkozó is) és az önkormányzati adóhatóság kizárólag 2018. január 1-jétől elektronikus úton, magánszemély adóalany írásban is tarthat kapcsolatot.

A termőföld bérbeadás jövedelem adóját Lenti Város Önkormányzata Jövedelemadó beszedési alszámla javára: 11749022-15432728-08660000 kell megfizetni.

A termőföld bérbeadás jövedelem adójáról a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 17. § (4) bekezdése, az 1. melléklet 9.4. bekezdése, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 82. § rendelkezik.

 Letölthető dokumentumok:

 

Összes látogató száma: 1290304
Jelenleg 233 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 2885 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 2351 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak