lenti.hu / Önkormányzat / Elektronikus ügyintézés / Magánszemély kommunális adója
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKépviselõ-testületTelepülésrészekBizottságokHirdetmények, rendeletek, határozatok, pályázatokElektronikus ügyintézésAdó ügyÁltalános igazgatásSzociális ügyekÉpítés ügyEgyébEU pályázatokKözbeszerzésekKEK KH nyilvántartóKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

Magánszemély kommunális adója

Kommunális adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa, aki az év első napján a telek tulajdonosa, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.
Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.
Amennyiben az építményt, a telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

Adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését vagy a használatbavétel tudomásulvételét vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiadását követő év első napján keletkezik.
Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

Mentes az adó alól az a magánszemély: aki az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló építmény tulajdonosa, kivéve a Lenti zártkert területén, az 5401-6908 és a 7401-7637 hrsz-okon elhelyezkedő, valamint ezen zártkerti hrsz-okon belterületté nyilvánított földrészleten lévő, lakás és nem lakás céljára szolgáló építmény, aki a beépítetlen belterületi földrészlet tulajdonosa, aki a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik, akinek az önkormányzat illetékességi területén lévő, lakás és nem lakás céljára szolgáló építménye a hatályos építményadóról szóló rendelet hatálya alá tartozik.

Az adó évi mértéke adótárgyanként, lakásbérleti jogonként 2017. 01. 01-től 8.000.-Ft.

Az adózónak félévenként két egyenlő részletben (március 15-ig, illetve szeptember 15-ig) kell az adót megfizetni.
Lenti Város Önkormányzata Magánszem.kommunális adója beszedési alszámla száma: 11749022-15432728-02820000.

Az adóhatóság az adót az adózó adatbejelentése, bevallása, vagy más hatóság adatszolgáltatása alapján kivetés, illetve kiszabás útján határozatban állapítja meg.
Adózónak a magánszemély kommunális adójáról az adókötelezettség keletkezését, változását követő 15 napon belül kell adatbejelentését teljesítenie. Nem kell újabb adatbejelentést benyújtani mindaddig, ameddig az adóalany körülményeiben, az adótárgyában nem következik be adókötelezettséget érintő változás.

A kapcsolattartás általános szabályai: gazdálkodó szervezet (egyéni vállalkozó is) és az önkormányzati adóhatóság kizárólag 2018. január 1-jétől elektronikus úton, magánszemély adóalany írásban is tarthat kapcsolatot.

A magánszemély kommunális adójára az 1990. évi C. törvény, valamint a Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének a magánszemély kommunális adójáról szóló 36/2010.(XII.17.) önkormányzati rendelete vonatkozik.

Letölthető dokumentum:

Összes látogató száma: 1290354
Jelenleg 232 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 3239 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 2710 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak