lenti.hu / Önkormányzat / Elektronikus ügyintézés / Adó ügy / Szálláshely üzemeltetés 2019.
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKépviselõtestületTelepülésrészekBizottságokHirdetmények, rendeletek, határozatok, pályázatokElektronikus ügyintézésAdó ügyÁltalános igazgatásSzociális ügyekÉpítés ügyEgyébEU pályázatokKözbeszerzésekKEK KH nyilvántartóKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

TÁJÉKOZTATÓ
A SZÁLLÁSHELY ÜZEMELTETÉSSEL KAPCSOLATOSAN BEKÖVETKEZŐ 2019. ÉVI VÁLTOZÁSOKRÓL


Az Országgyűlés módosította a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvényt és megalkotásra került a 237/2018. (XII.10.) Kormányrendelet, így 2019. évtől változások történtek a szálláshely működtetés terén. A jövőben a szálláshelyek által kötelezően használandó digitális alkalmazáson keresztül rendeződnének a szálláshely-szolgáltatás során keletkező statisztikai adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (továbbiakban: Rendszer) felé. A szálláshely–szolgáltatók kötelezettsége lesz a technológiailag megfelelő szálláshely-kezelő szoftver használata és annak napi szintű vezetése. A Rendszer lépcsőzetes jelleggel lép hatályba.
A Kormány rendelete meghatározta a csatlakozások kötelező időpontjait.
 

A csatlakozás ütemezése:
 

A szállodák esetén:
Kötelesek 2019. június 1-je és 2019. június 30-a között regisztrálni, majd 2019. júliusától napi és havi adatszolgáltatást teljesíteni az új rendszerben.
A panziók esetén:
Kötelesek 2019. szeptember 1-je és 2019. szeptember 30-a között regisztrálni, majd 2019. októberétől napi és havi adatszolgáltatást teljesíteni az új rendszerben.
Az egyéb szálláshelyek, kempingek, üdülőházak és közösségi szálláshelyek esetén:
Kötelesek 2019. december 1-je és 2019. december 30-a között regisztrálni, majd 2020. januárjától napi és havi adatszolgáltatást teljesíteni az új rendszerben.

A szálláshely-szolgáltató a szolgáltatás megkezdését követő 5 napon belül köteles regisztrálni a Rendszerben.
A szálláshely-kezelő szoftver meghatározott adatokat képes majd tárolni saját adatbázisában.
A Rendszer maga személyes adatokat nem, kizárólag adminisztratív adatokat tartalmaz, azok rögzítését a szálláshely-szolgáltatók végzik.
A szálláshely-szolgáltatók a vendégek bejelentkezésekor elektronikusan rögzítik az adatokat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. térítésmentesen biztosítja a szálláshelykezelő szoftvert az olyan szálláshely-szolgáltatónak, amely legfeljebb 8 szobát 16 férőhellyel hasznosít szálláshelyként.
A szálláshely-szolgáltató a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti vendégkönyv (a továbbiakban: vendégkönyv) és a helyi önkormányzat idegenforgalmi adóról szóló rendelete szerinti nyilvántartás (a továbbiakban: IFA nyilvántartás) elektronikus vezetését a szálláshelykezelő szoftver alkalmazásával is teljesítheti.

 


Erre vonatkozóan az alábbi jogszabályok tartalmaznak szabályozásokat:
2018. évi XCVII. törvény a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény és kapcsolódó törvények módosításáról
2016. évi CLVI. törvény a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól
237/2018. (XII.10.) Korm. rendelet a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról

 

Összes látogató száma: 1103652
Jelenleg 358 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 2095 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 1715 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak