lenti.hu / Önkormányzat / Elektronikus ügyintézés / Helyi iparűzési adó
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKépviselõ-testületTelepülésrészekBizottságokHirdetmények, rendeletek, határozatok, pályázatokElektronikus ügyintézésAdó ügyÁltalános igazgatásSzociális ügyekÉpítés ügyEgyébEU pályázatokKözbeszerzésekKEK KH nyilvántartóKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 

Helyi iparűzési adó:


Az adó alanya: a vállalkozó.
Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségben végzett nyereség -, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.
Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban: iparűzési tevékenység). Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszűnésének napjával szűnik meg. Az adóalanyt azon a településen terheli állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettség, így bevallási kötelezettség is, ahol székhelye, illetve telephelye található. Bevallást az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott időpontig a székhely, telephely szerinti település önkormányzati adóhatóságához kell benyújtani.
Az adó alapja: az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke együttes összegével, az alvállalkozói teljesítések értékével, az anyag költséggel valamint az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével. Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén vagy külföldön végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját a vállalkozónak a Htv-ben meghatározottak szerint kell megosztania.
Az adó évi mértéke: az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóalap 2 %-a, ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 5.000.-Ft.
Vállalkozó az iparűzési adóban az előlegfizetési időszakra – az egyes esedékességi időpontokra eső összeg feltüntetésével – adóelőleget köteles a bejelentéssel egyidejűleg bejelenteni, illetve a bevallás –benyújtással egyidejűleg bevallani.
Adómentes: mentes az iparűzési adó fizetése alól az a vállalkozó, akinek, vagy amelynek a vállalkozási szintű adóalapja az 1 millió forintot nem haladja meg.

Az állami adóhatóság a cégbíróság útján (jogelőd nélkül vagy jogutódlással) létrejött cégről beérkezett adatokat a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére elektronikus úton megküldi, ezért az adózót (iparűzési adóalanyként) nem terheli külön bejelentkezési kötelezettség a székhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz az iparűzési adóban. Nem mentesül a vállalkozó cégalapítás esetén a telephely szerinti önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési, változás bejelentési kötelezettség teljesítése alól.
A kapcsolattartás általános szabályai: gazdálkodó szervezet (egyéni vállalkozó is) és az önkormányzati adóhatóság kizárólag 2018. január 1-jétől elektronikus úton tarthat kapcsolatot.

Lenti Város Önkormányzata helyi iparűzési adó beszedési alszámla száma: 11749022-15432728-03540000.

A helyi iparűzési adóra az 1990. évi C. törvény, valamint a Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról szóló 33/2010.(XII.17.) önkormányzati rendelete vonatkozik.

Letölthető dokumentum:

Összes látogató száma: 1284370
Jelenleg 75 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 5610 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 4509 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak