lenti.hu / Turizmus / Látnivalók / Emlékművek
 
KezdőlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekű információkTurizmusLenti TermálfürdőSzálláslehetőségekÉttermek, kávézókLátnivalókErdei kisvasútLenti várSzent Mihály PlébániaEmlékművekSzobrokKiállítások,múzeumokTurista információkTourinform iroda LentiProgramokFotóalbumVideóalbumCégadatbázisKözérdekű adatokHelyi értéktárVálasztásokTemető megszüntetés

A Lenti Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületének energetikai korszerűsítése

Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola épületének energetikai korszerűsítése

A Lenti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde, és a lentiszombathelyi Kultúrotthon épületenergetikai fejlesztése
 
Regisztráljon, és adja fel apróhirdetését ingyen!
 
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 
További háttérképek...
 
 
 

Emlékművek

Az I. világháborús áldozatok emlékműve a templomkertben

Pankotai Farkas Béla alkotása 1929-re készült el. Egy haldokló honvédet ábrázol, kinek kezéből a kardot egy lelkes fiatal veszi ki.

 

1848-49-es emlékmű a Gönczi gimmnázium előtti parkban

Új helyén, a gimnázium előtt 1988. március 15-én, a forradalom- és szabadságharc 140. évfordulóján avatták fel. A régi általános iskola elől útépítés miatt kellett áthelyezni. Az aradi vértanuk kisméretű szobrai félkörívben körbefonják a betontalapzaton álló 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművét.

 

A Magyar Honvédség 26. Bottyán János Gépesített Lövészdandárának emlékműve

Három köztéri szobrot, amelyek eredetileg a laktanyában voltak, helyeztek el itt. Az egyik Vak Bottyán kuruc generális szobra, amely azóta új helyre került. A másik a fuldokló bajtárást mentő, hősi halált halt Radics Péter őrmester szobra. A harmadik a herendi vasúri szerencsétlenség során meghalt tíz harckocsizó szobra. Minden évben katonai díszszázad tiszteleg emlékük előtt.

 

A II. világháborús  emlékmű a Kossuth úti temetőnél

Az emlékmű a kegyelet parkban található. A három, egyenként 2 méteres márványlapot a lendvai Gidos cég bocsátotta térítésmentesen rendelkezésre. Horváth Károly tervei alapján Farkas Ferenc bocföldei művész készítette. 1990. október 31-én katonai tiszteletadás keretében avatták fel. A középső oszlop felső harmadában bronz dombormű látható. A két oldalsó oszlopon pedig azoknaka nevei szerepelnek, akik a háború során vesztették életüket.

 

Az 1944-45-ben elhurcolt leventék emlékműve a Kossuth úti temetőnél

A II. világháború idején Lentiből és környékéről magyar leventéket hurcoltak el szovjet, német munkatáborokba. A mai napig nem tudjuk, hogy hol kerültek végső nyugalomra honfitársaink. Az utókor méltóképpen emlékezik meg róluk azzal, hogy a lenti régi köztemetőben szobrot állítottak nekik.

 

Várossá nyílvánítás emlékműve

Ez egy csövekből állított kompozíció, melyen kör alakú fémszalag látható, felirata: Lenti, 1980. A várossá nyilvánítás emlékére állították. A fémszalagon helységnevek szerepelnek (Érd, Fehérgyarmat, Paks, Barcs, Berettyóújfalu, Celldömölk, Körmend, Vásárosnamény), amelyek Lentivel egyidőben kapták meg a városi rangot.
Város avatási emlékmű a Templom téren

Rétfalvi Sándor nagyméretű kőkompozíciója, 1987. november 2-án avatták fel.

 

Összes látogató száma: 570446
Jelenleg 119 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 15299 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 12774 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak