lenti.hu / Hírek
 
KezdőlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekű információkTurizmusProgramokFotóalbumVideóalbumCégadatbázisKözérdekű adatokHelyi értéktárVálasztásokTemető megszüntetés

A Lenti Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületének energetikai korszerűsítése

Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola épületének energetikai korszerűsítése

A Lenti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde, és a lentiszombathelyi Kultúrotthon épületenergetikai fejlesztése
 
Regisztráljon, és adja fel apróhirdetését ingyen!
 
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 
További háttérképek...
 
 
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Lenti filmes sikere a Savaria Filmszemlén2014. Március 11. 23:52

Március 7-én és 8-án került megrendezésre a szombathelyi Médiaközpont szervezésében az I. Savaria Filmszemle. A kétnapos fesztivál lebonyolításában részt vett többek közt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság több vezető munkatársa, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, illetve a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

A megmérettetésen a Lenti Tv ügyvezetője, Goór Zsolt Egyszer volt Hetés című filmjével a független filmesek versenye filmetűd kategóriájában a 3. díjat szerezte meg. Az elismerést Dr. Hende Csaba miniszter úrtól és Koczka Tibortól, a szombathelyi Médiaközpont ügyvezetőjétől vehette át.

A szemlén 3 kategóriában versenyeztek a filmek, mintegy 75 óra időtartamú anyagból, 102 alkotás közül választotta ki a nyerteseket a zsűri.

- Filmed a határvidéken található Hetés világát mutatja be a nézőknek. Mit lehet tudni a film elkészítésének körülményeiről?

- Elsősorban Szekeres Júliának köszönhetem, hogy a mozi megszületett. Ő keresett meg januárban, azzal az tervével, hogy kellene készíteni egy rövidfilmet az egyre néptelenedő, feledésbe merülő tájegységről, Hetésről. Hiszen már a hozzátartozó hét falu neveinek meghatározásával is gondban lehetünk. Ő és barátai egy társasággá álltak össze Hetési Értéktár néven, melynek tagjai e vidékhez kötődő kézműves tevékenységeket végeznek, illetve hagyományos élelmiszerek készítésével foglalkoznak (pl. tökmagolaj, lesütött hús, fumu, gyümölcs pálinkák, hetési szőttes, stb.) A tevékenységük, amellett hogy üzletre alapozott, nagyon jelentős elkötelezettséget is hordoz az értékmentésre, a még fellelhető hagyományok ápolására, megőrzésére.

- Mikor jutott eszedbe, hogy szakértői közönség előtt is bemutasd a filmet?

- Az elkészült filmről sok pozitív visszajelzést kaptam környezetemből, a vélemények, reakciók egybevágtak azzal a szándékkal, elképzeléssel, mellyel a filmet elkészítettem. Működni látszott a koncepcióm. Meg hát ez a film részemről csak az alkotás kedvéért készült. Ezért úgy gondoltam, szakmai szempontból is megpróbálom megmérettetni az elkészült munkát.

Dr. Hende Csaba adja át Goór Zsoltnak a harmadik legjobb filmetűdért járó díjat
(Fotó: szombathelyi7.hu)

- Kivel dolgoztál együtt a filmen, kinek milyen szerepe volt a film elkészülésében?

- Ahogy már említettem, nagyon fontos lendületet adott a film elkészítéséhez Julinak az elkötelezettsége, szerepet vállalt a narráció végleges változatának elkészítésében is, melynek masszív alapját Kovács Gyula erdész-gyümölcsésznek köszönhetjük. Olyan szöveget írtak, ami engem nagyon megérintett és inspirált. Dányi Józseffel, aki narrátorként működött közre, már nagyon sokat dolgoztunk együtt, jól ismerjük egymást, így tökéletesen meg is valósította azt az előadásmódot, amire kértem. Akárcsak a televíziózás, a filmkészítés is csapatmunka. Így hát az elért elismerés legalább annyira az övék is, mint az enyém.

- Milyen érzés volt, mikor megtudtad, hogy a beküldött több mint száz film közül a harmadik helyezett lett a te alkotásod?

- Nem igazán érdekelnek általában véve a díjak. Talán mindannyian érezzük, hogy adományozásuk mögött gyakran nem valódi teljesítmények, csupán megfontolások, politikai vagy üzleti érdekek állnak. Ezzel szemben a szakmai tevékenységet értékelő elismeréseket rendkívül lényegesnek tartom. Ezek visszaigazolhatnak, ösztönözhetnek, vagyis hasznosak. Azt gondolom, nagyon fontos, hogy amit csinálunk, azt lehetőségeinkhez mérten százszázalékosan, vagy ha úgy tetszik, még jobban csináljuk, mert ez néz majd vissza ránk, ha hátratekintünk. Ahogy gondolkodunk dolgokról, amit mondunk, sok mindent elárul rólunk, ám igazán a tetteink jellemeznek bennünket. Így vagy úgy.

- Vannak-e hasonló terveid a jövőre nézve?

- Jelenleg a Lenti Tv technikai fejlesztését tervezem, az egy évtizede még modernnek számító eszközeink elavultak. Nem rendelkezünk HD technikával, így a filmet is saját eszközzel, egyik fényképezőgépemmel forgattam (persze négy féle objektívet is használtam, ami egyben előnyt is jelentett). Így hát, ha valakinek kedve támad megnézni a közel nyolc perces munkát, akkor azt javaslom, feltétlenül nagy felbontásban, 1080p-ben tegye! A film további versenyezetésen vesz részt, a későbbiekben elérhető lesz az egyik videó megosztó portálon, illetve látható lesz a Lenti tv-ben is.

Összes látogató száma: 570257
Jelenleg 105 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 4659328 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 1133862 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak