lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Lenti filmes sikere a Savaria Filmszemlén2014. Március 11. 23:52

Március 7-én és 8-án került megrendezésre a szombathelyi Médiaközpont szervezésében az I. Savaria Filmszemle. A kétnapos fesztivál lebonyolításában részt vett többek közt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság több vezetõ munkatársa, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, illetve a Magyar Mûvészeti Akadémia fõtitkára.

A megmérettetésen a Lenti Tv ügyvezetõje, Goór Zsolt Egyszer volt Hetés címû filmjével a független filmesek versenye filmetûd kategóriájában a 3. díjat szerezte meg. Az elismerést Dr. Hende Csaba miniszter úrtól és Koczka Tibortól, a szombathelyi Médiaközpont ügyvezetõjétõl vehette át.

A szemlén 3 kategóriában versenyeztek a filmek, mintegy 75 óra idõtartamú anyagból, 102 alkotás közül választotta ki a nyerteseket a zsûri.

- Filmed a határvidéken található Hetés világát mutatja be a nézõknek. Mit lehet tudni a film elkészítésének körülményeirõl?

- Elsõsorban Szekeres Júliának köszönhetem, hogy a mozi megszületett. Õ keresett meg januárban, azzal az tervével, hogy kellene készíteni egy rövidfilmet az egyre néptelenedõ, feledésbe merülõ tájegységrõl, Hetésrõl. Hiszen már a hozzátartozó hét falu neveinek meghatározásával is gondban lehetünk. Õ és barátai egy társasággá álltak össze Hetési Értéktár néven, melynek tagjai e vidékhez kötõdõ kézmûves tevékenységeket végeznek, illetve hagyományos élelmiszerek készítésével foglalkoznak (pl. tökmagolaj, lesütött hús, fumu, gyümölcs pálinkák, hetési szõttes, stb.) A tevékenységük, amellett hogy üzletre alapozott, nagyon jelentõs elkötelezettséget is hordoz az értékmentésre, a még fellelhetõ hagyományok ápolására, megõrzésére.

- Mikor jutott eszedbe, hogy szakértõi közönség elõtt is bemutasd a filmet?

- Az elkészült filmrõl sok pozitív visszajelzést kaptam környezetembõl, a vélemények, reakciók egybevágtak azzal a szándékkal, elképzeléssel, mellyel a filmet elkészítettem. Mûködni látszott a koncepcióm. Meg hát ez a film részemrõl csak az alkotás kedvéért készült. Ezért úgy gondoltam, szakmai szempontból is megpróbálom megmérettetni az elkészült munkát.

Dr. Hende Csaba adja át Goór Zsoltnak a harmadik legjobb filmetûdért járó díjat
(Fotó: szombathelyi7.hu)

- Kivel dolgoztál együtt a filmen, kinek milyen szerepe volt a film elkészülésében?

- Ahogy már említettem, nagyon fontos lendületet adott a film elkészítéséhez Julinak az elkötelezettsége, szerepet vállalt a narráció végleges változatának elkészítésében is, melynek masszív alapját Kovács Gyula erdész-gyümölcsésznek köszönhetjük. Olyan szöveget írtak, ami engem nagyon megérintett és inspirált. Dányi Józseffel, aki narrátorként mûködött közre, már nagyon sokat dolgoztunk együtt, jól ismerjük egymást, így tökéletesen meg is valósította azt az elõadásmódot, amire kértem. Akárcsak a televíziózás, a filmkészítés is csapatmunka. Így hát az elért elismerés legalább annyira az övék is, mint az enyém.

- Milyen érzés volt, mikor megtudtad, hogy a beküldött több mint száz film közül a harmadik helyezett lett a te alkotásod?

- Nem igazán érdekelnek általában véve a díjak. Talán mindannyian érezzük, hogy adományozásuk mögött gyakran nem valódi teljesítmények, csupán megfontolások, politikai vagy üzleti érdekek állnak. Ezzel szemben a szakmai tevékenységet értékelõ elismeréseket rendkívül lényegesnek tartom. Ezek visszaigazolhatnak, ösztönözhetnek, vagyis hasznosak. Azt gondolom, nagyon fontos, hogy amit csinálunk, azt lehetõségeinkhez mérten százszázalékosan, vagy ha úgy tetszik, még jobban csináljuk, mert ez néz majd vissza ránk, ha hátratekintünk. Ahogy gondolkodunk dolgokról, amit mondunk, sok mindent elárul rólunk, ám igazán a tetteink jellemeznek bennünket. Így vagy úgy.

- Vannak-e hasonló terveid a jövõre nézve?

- Jelenleg a Lenti Tv technikai fejlesztését tervezem, az egy évtizede még modernnek számító eszközeink elavultak. Nem rendelkezünk HD technikával, így a filmet is saját eszközzel, egyik fényképezõgépemmel forgattam (persze négy féle objektívet is használtam, ami egyben elõnyt is jelentett). Így hát, ha valakinek kedve támad megnézni a közel nyolc perces munkát, akkor azt javaslom, feltétlenül nagy felbontásban, 1080p-ben tegye! A film további versenyezetésen vesz részt, a késõbbiekben elérhetõ lesz az egyik videó megosztó portálon, illetve látható lesz a Lenti tv-ben is.

Összes látogató száma: 1290363
Jelenleg 181 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 20610086 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 6549520 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak