lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Javult a magyarok pozíciója az energiaárak összehasonlítása alapján2014. Január 28. 0:36

Tavaly júliusban a vizsgált 23 európai fõváros közül csak Bukarestben költötték a fogyasztók jövedelmük nagyobb részét rezsiköltségekre, mint Budapesten; míg decemberben a román fõvároson kívül már Pozsonyban, Prágában és Lisszabonban is jövedelmük nagyobb részét voltak kénytelenek villamos energiára és földgázra fordítani az ott élõk - közölte a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) az energiaárak összehasonlítása alapján pénteken.

A MEKH felhívta a figyelmet: fél éve publikálják a hazai és nemzetközi energiaárak összehasonlítását, 23 európai fõváros villamos energia és földgáz végfelhasználói árainak alakulását.

A fogyasztókat terhelõ költségek pontosabb összehasonlítása érdekében a hivatal munkatársai olyan elemzést is készítettek, amely a felhasználók teherbíró képességének tükrében veti össze az árakat. Megvizsgálták, hogy egy kétkeresõs, átlagos jövedelemmel rendelkezõ háztartás jövedelmének hány százalékát költi adott mennyiségû villamosenergia- és földgázfogyasztásra az érintett országokban.

Az elemzés az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adataira épül. Az árgyûjtés nemcsak a végfogyasztói árra terjed ki, hanem az egyes árelemekre is, így külön vizsgálja az energiadíjat, a rendszerhasználati (hálózati) díjakat, az energiaadót és az áfát. A vizsgált fogyasztók a fõvárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fõvárosokra jellemzõ átlagos fogyasztók.

A MEKH célja, hogy azonos módszertani alapok szerint gyûjtött, azonos tartalmú és összetételû, nemzetközi végfelhasználói ár-összehasonlítás készüljön - emelte ki közleményében a hivatal.

Forrás: MTI

Összes látogató száma: 1290303
Jelenleg 232 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 20609570 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 6549160 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak