lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Kiskeresetûek is igénybe vehetik a kedvezményt2014. Január 9. 0:18

Ez év január 1-jétõl azok is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, akik eddig nem tudtak élni a lehetõséggel - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében. A kiskeresetûek az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is érvényesíthetik a családi kedvezményt, már a januári bér kifizetésekor is.

Mint írják: a családi kedvezmény egy vagy két gyermek után 10 ezer forint, a harmadik gyermektõl pedig gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. A szülõk jövedelemi viszonyai alapján azonban eddig elõfordulhatott, hogy személyi jövedelemadójukból nem tudták teljes egészében igénybe venni a gyermekek után járó kedvezményt. A járulékkedvezmény bevezetésével lehetõség nyílik arra, hogy az igénybe nem vett családi kedvezmény összegét levonhassák a járulékaikból.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a munkáltató csak akkor veheti figyelembe a családi kedvezményt és járulékkedvezményt, ha a szülõk a bér kifizetését megelõzõen adóelõleg-nyilatkozatot tesznek. Így jelentõsen emelkedhet a februárban kézhez kapott januári fizetés - áll a közleményben.

A tárca szerint ezt a nyilatkozatot célszerû minél korábban, már január elsõ felében megtenni. Ha a szülõ a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidõt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak februári hónapra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény, járulékkedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. A kedvezményt azonban a 2015-ben benyújtandó szja-bevallásban - utólag - is érvényesíteni lehet - olvasható a közleményben.

A tárca közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyilatkozatot mindkét szülõnek és mindkét szülõ munkáltatójának alá kell írnia. Bár az adóelõleg-nyilatkozat bármilyen írásos formában megtehetõ, célszerû azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintája alapján elkészíteni, mely az alábbi linken érhetõ el: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/adoeleoleg_nyilatkozatok.html.

Forrás: MTI

Összes látogató száma: 1290333
Jelenleg 211 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 20609777 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 6549306 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak