lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokKörnyezeti információkHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Kezdõdik a téli idõszámítás2012. Október 26. 21:51

2012. október 28. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára, egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel elkezdõdik a téli idõszámítás. Jelenleg a kutatók megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak. Az emberek közérzete általában rosszabb lesz a téli idõszámítás kezdetekor, mivel innentõl kezdve tudatosul bennünk, hogy vége a nyárnak és jönnek a hideg, sötét téli hónapok.

Az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttõl este tízig tart. Mára azonban megoszlanak a vélemények az óraátállítás szükségességérõl.

Az óraátállítás elõször 1976-ban, három évvel az elsõ olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kõolajnak megfelelõ energia megtakarítás érhetõ el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évrõl-évre a nyári idõszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg. A nyári-téli idõszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári idõszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdõdik és október utolsó vasárnapjáig tart.

A vélemények ma már megoszlanak, hogy megtérül-e az óraátállítás, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energia fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Az óraátállításból adódó megtakarítás legnagyobb része abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával késõbb bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan mûködik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki és bekapcsolása a sötétedéssel egy idõben történik meg. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hány órát mutat. A fogyasztási szokások megváltozása, az egyre szaporodó háztartási készülékek használata jócskán megnövelte energia igényeinket. Legjobb példa erre a tévézési szokásaink változása. Míg régen 1-2 tévécsatorna adásait tudtuk nézni, azt is csak este 10 óráig, addig ma nem ritka, hogy 100 tévécsatorna vételére van lehetõségünk és éjjel-nappal sugározzák az adásokat.

Az óraátállítás sokaknál fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz, bár az idõzónákon átívelõ repülõs utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja a szervezetünk.

Forrás: https://oraatallitas.infobomba.hu/

Összes látogató száma: 1290307
Jelenleg 242 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 20609636 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 6549206 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak