lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumVideóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés

A lenti óvoda és bölcsőde fejlesztése
TOP-1.4.1-15-ZA1-2016-00030

A Lenti Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületének energetikai korszerűsítése

Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola épületének energetikai korszerűsítése

A Lenti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde, és a lentiszombathelyi Kultúrotthon épületenergetikai fejlesztése
 
Regisztráljon, és adja fel apróhirdetését ingyen!
 
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 
További háttérképek...
 
 
 
 Hír és hozzászólások Hírek
A diktatúra áldozataira emlékeztek2019. Február 27. 17:22

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatának értelmében a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-ét, Kovács Béla a Független Kisgazdapárt egykori főtitkárúnak Szovjetunióba történő jogtalan elhurcolására emlékére a kommunizmus áldozatainak emléknapjaként tartják meg.

Ezen a napon országszerte minden intézményben megemlékezéseket, előadásokat tartanak, ahol a kommunista diktatúra időszakát ismertetik meg az intézmények diákjaival.

Kovács Bélát 1947. február 25-én tartóztatták le, majd több éves előzetes fogva tartás után a Szovjetunióba hurcolták és 1952-ben 25 évnyi börtönre ítélték. Megjárta a “Gulag” néven elhíresült kényszermunka-táborokat és 1955-ben sikerült hazatérnie, de a meghurcoltatás, a fogság gyötrelme rányomta bélyegét egész hátralevő életére, melyek következtében 1959-ben 51 éves korában meghalt.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja mindamellett, hogy kegyeleti napként tartjuk számon, egyfajta figyelmeztetésként is folyamatosan emlékeztet minket a múlt század közepén Magyarországon zajló események szörnyűségeire.

E nap alkalmából a Lenti Honismereti Egyesület a város önkormányzatával közösen szervez minden évben megemlékezést, melyen a résztvevők megismerhetik a múlt században történt borzalmakat.

Az idei évben a művelődési központ Zrínyi termében került megrendezésre a hagyományos megemlékezés, melyen Simon Márta a Honismereti Egyesület elnöke és Drávecz Gyula alpolgármester mondott köszöntőt, majd dr. Kovács Attila a ljubljanai Nemzetiségi Kutatóintézet (Institute for Ethnic Studies) tudományos főmunkatársa tartott előadást „A muravidéki magyarság a sarló és a kalapács árnyékában” címmel, melyben az diktatúra időszakában muravidéken zajló eseményekbe nyerhetett bepillantást az est közönsége. A rendezvényen közreműködött Szekeres Frigyesné versmondó.
 

Összes látogató száma: 797268
Jelenleg 44 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 6478377 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 1472021 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak