lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumVideóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés

A lenti óvoda és bölcsőde fejlesztése
TOP-1.4.1-15-ZA1-2016-00030

A Lenti Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületének energetikai korszerűsítése

Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola épületének energetikai korszerűsítése

A Lenti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde, és a lentiszombathelyi Kultúrotthon épületenergetikai fejlesztése
 
Regisztráljon, és adja fel apróhirdetését ingyen!
 
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 
További háttérképek...
 
 
 
 Hír és hozzászólások Hírek
80 éves a lenti óvoda2018. December 2. 0:22

Fennállásának nyolcvan éves évfordulója és Mesevár Óvoda név felvételét is ünnepelték pénteken a város óvodájának munkatársai, az intézménybe járó gyerekek, a szülők és a rendezvény meghívott vendégei.

A művelődési központ színháztermében megtartott ünnepségen elsőként Drávecz Gyula alpolgármester mondott beszédet, melyben felidézte az intézmény történelmét.

- A korabeli feljegyzések alapján Lentiben 1934-ben hangzott el egy képviselő-testületi ülésen Bojtor Lajos községi bíró előterjesztése óvoda felállításáról. Szükségességét azzal indokolta, hogy a községben mintegy száz óvodás korú gyermek van, aki felügyelet nélkül nevelekedik. Gazdasági és társadalmi szempontból is áldásos kisdedóvó létesítése Lentiben. Az önálló óvóda megépítésére a bíró szervezésében és irányításában 1936-37-ben került sor, melyben a falu lakosság fogattal és kézi erővel vette ki részt. 1938-ban nyílt meg az egytermes kisdedóvó egy óvónővel. Akkor az épülethez konyha, kamra, egy öltöző tartozott és körülbelül 20 fő volt az intézmény létszáma. Az elmúlt nyolcvan évben a település több helyszínén, több száz dolgozóval több ezer kisgyerek óvodai ellátását biztosította. – mutatta be az intézmény megalakulását Drávecz Gyula, majd a jelenlegi és a közelmúltban megvalósult városi fejlesztésekről, beruházásokról is szót ejtett.

Az alpolgármesteri beszéd után Gál Elekné intézményvezető köszöntötte a megjelenteket.

- Az óvodai nevelés minden kisgyermekes család életében jelen van és a mai óvodák hosszú történelmi fejlődés eredményei. Magyarországon Brunszvik Teréz alapításában 1828 június elsején Budán nyílt meg az első óvoda. Közép-Európában ez volt az első ilyen típusú intézmény, amelyet hamarosan számos másik követett az ország területén, majd 1938-ban Lentiben is megnyílt az első óvoda. Brunszvik a rászoruló ártatlan gyermekek megóvását tűzte ki célul, amely célkitűzés az intézmény akkori elnevezésében is megjelent: kisdedóvó. Ma sincs ez másként, hiszen a munkát vállaló szülők célja. hogy gyermekeiket biztonságban tudják az óvodában. 1948-ban került sor Magyarországon az óvodák és az iskolák államosítására, amely egyrészt a növekvő gyermeklétszámnak volt köszönhető, másrészt a nők tömeges munkába állásának. Az 1970-es években nagyon sok kisgyermek született és Lentiben is szükség volt az óvodai hálózat bővítésére, így 1973-ban épült meg a kettes számú óvoda, amely jelenleg az intézmény székhelye. A folyamatos gyermeklétszám emelkedése miatt aztán szükség volt a Kerka-parti óvoda működésére 1978-ban, majd a hármas számú óvoda megnyitására 1980-ban. Az ezredforduló felé közeledve fordult a gyermeklétszám és folyamatos csökkenés mellett racionalizására kényszerült az önkormányzat amikor közös igazgatással jött létre a Lenti Napközi Otthonos Óvoda – ismertette a város óvodájának történelmét az intézményvezető.

A rendezvény folytatásában Dr. Némethné Kovács Judit Köznevelési Szakértő mondott ünnepi beszédet, melyben elmondta: egy intézmény életében 80 év generációkat ölel át és a város számára is hatalmas érték, hogy egy ilyen kiváló színvonalon működő intézmény ilyen hosszú időn át fennmaradhatott a településen.

A szónoklatok után, a gyerekek műsora következett, melyben közös zenés-táncos és egyéb színpadi produkciókkal szórakoztatták a közönséget, majd rendezvény végén közösen vágták fel a Mesevár Óvoda nyolcvan éves születésnapjára készített ünnepi tortát.

Összes látogató száma: 740255
Jelenleg 44 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 6174410 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 1396700 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak