lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumVideóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés

A lenti óvoda és bölcsőde fejlesztése
TOP-1.4.1-15-ZA1-2016-00030

A Lenti Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületének energetikai korszerűsítése

Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola épületének energetikai korszerűsítése

A Lenti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde, és a lentiszombathelyi Kultúrotthon épületenergetikai fejlesztése
 
Regisztráljon, és adja fel apróhirdetését ingyen!
 
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 
További háttérképek...
 
 
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!2017. Április 15. 19:56

Húsvétkor, a keresztény hagyományok szerint Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. Az ünnepet negyven napos böjt elõzi meg, ami Jézus böjtölésének és szenvedésének emléke.

Nagypéntek a kereszthalál napja, ilyenkor szokás volt a templomokban passiójátékot, az iskolákban pedig misztériumjátékokat szervezni. A következõ nap Nagyszombat, amihez több szokás is fûzõdik, ilyen tûzszentelés, vízszentelés és a feltámadási körmenet. A szentelendõ tüzet a templom mellett gyújtották meg és végig is égették. A megmaradt hamut az emberek hazavitték, és azon fõzték az ünnepi ételeket. Voltak, akik különleges erõt tulajdonítottak ennek a hamunak, és ezért tettek belõle az állatok ivóvizébe, illetve szétszórták a földeken. A vízszentelés a templom keresztvizének megszentelését jelentette. A leglátványosabb nagyszombati hagyomány a feltámadási körmenet volt. A falu legtekintélyesebb embere vitte körbe Krisztus szobrát a faluban. Ezzel a szertartással ért véget a negyven napos böjt, a családok hazatérve nagy lakomát fogyasztottak, amely nagyrészt sonkából és tojásból állt.

A húsvét hétfõ a locsolkodás és a hímes tojás ajándékozás napja. Ez a két húsvéti szokás az, amit a legtöbb helyen ma is megõriztek.

Ezen a napon a férfiak és a legények a lányos házakat körbejárva tiszteletük jeléül megöntözték, egy-egy vödör vízzel leöntötték a lányokat. A locsolás, az õsi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik. A locsolás után a lányok, asszonyok megvendégelték a férfiakat tojással és szalonnával. Szokás volt a legényeknek locsolóverset mondani, amiért cserébe festett vagy írott tojás járt. A piros tojás a szerelmes lány érzelmeit tükrözte, így fejezték ki a fiatalok az egymás iránti érzelmeiket.

A szokás ma már elvesztette ezt a jelentõségét, a fiatalok más utat is találnak érzelmeik kifejezésére, a vizet felváltotta az illatos kölni, a locsolók száma is kevesebb lett és a lányok tojás helyett mással ajándékozzák, vendégelik meg a fiúkat, de a hagyomány ma is él, csak részben átalakult. Egy felmérés szerint a lakosság 21 százaléka elsõsorban a népszokások továbbélését, a hagyományok õrzését látja a húsvét legfontosabb összetevõjének. A locsolkodás maradandó szokás napjainkban is. A felmérés szerint a férfiak 59 százaléka tervezi, hogy kölnivel vagy vízzel hinti a hölgyeket, utóbbiak 49 százaléka számít is rá, hogy az erõsebbik nem képviselõi ily módon fognak kedveskedni. A húszas, harmincas korosztály 62 százaléka õrzi ezt a népszokást és nem csak vidéken.

A százalékos mutatókat tekintve elmondható, hogy a húsvéti szokások még nem vesztek ki teljesen a köztudatból, de fontos, hogy odafigyeljünk rá, hogy a hagyományok fennmaradjanak és továbböröklõdjenek a következõ korosztályok számára is.

Összes látogató száma: 646112
Jelenleg 14 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 5294207 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 1237243 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak