lenti.hu / Hírek
 
KezdõlapHírekLenti városaÖnkormányzatKözérdekû információkTurizmusProgramokFotóalbumVideóalbumCégadatbázisKözérdekû adatokHelyi értéktárVálasztásokTemetõ megszüntetés

A lenti óvoda és bölcsőde fejlesztése
TOP-1.4.1-15-ZA1-2016-00030

A Lenti Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületének energetikai korszerűsítése

Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola épületének energetikai korszerűsítése

A Lenti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde, és a lentiszombathelyi Kultúrotthon épületenergetikai fejlesztése
 
Regisztráljon, és adja fel apróhirdetését ingyen!
 
 
Keresendő szavak:
Keresés helye:
 
 
További háttérképek...
 
 
 
 Hír és hozzászólások Hírek
Lenti eddig mindent elkövetett2017. Március 3. 0:04

Lentiben a fõleg nõi munkaerõt foglalkoztató Prevent Premium & Interior Kft. tulajdonosa hivatalosan is bejelentette a teljes dolgozói létszám – mintegy 100 fõs állomány - leépítését 2017 február 28-i hatállyal. Az intézkedés a teljes magyarországi egységet érinti, a németországi központú, de bosznia-hercegovinai tulajdonú Prevent konszerna projektek és a gyártás Boszniába telepítésével a munkát mindhárom településen (Körmend szabászat - Interior gyártás: kézifék-, váltó- burkolat, könyöklo, muszerfal, fejtámla stb., Lenti, Nagykanizsa széria és egyedi üléshuzat varrás) beszünteti.

Horváth László polgármestert kérdeztük a cég intézkedésének városra gyakorolt hatásáról.

– Lentiben a cég fontos szerepet töltött és tölt be a város gazdasági életében, a rendszerváltás elõtti ZAKO ruhagyár munkásai 1994-tõl kezdtek az autóipar számára belsõ bõr – és textil elemeket készíteni. A dolgozók magasan képzettek, világmárkák prémium modelljei dícsérik kezük munkáját, a minõség színvonala, megbízhatóságuk ismert és elismert a szakmai körökben. A gyár több alkalommal is megélte a mostanihoz hasonló folyamatokat, csõdbejelentést, átszervezést, leépítést, csoportos elbocsátást és felvételt egyaránt. Kaptak kormányzati mentõcsomagot, önkormányzatunktól 2003-ban 7,5 millió forint munkahelymegtartó támogatást, a 2009-es csõdhelyzetben a felszámolóval folytatott sikeres tárgyalásainknak köszönhetõen maradt itt a gyártás. A 2012-es krízis megoldásában is eredménnyel mûködtünk közre. A mostani döntés viszont meglepett bennünket, hiszen egy évvel ezelõtt még 100 fõs bõvítést jelentettek be. A cég egyik volt vezetõje szerint ,,most sem a kevés megrendelés miatt kényszerülnek erre a lépésre, hanem azért, mert nem tudnak versenyezni a boszniai termelési költségszinttel". Február harmadikán értesültem a váratlan döntésrõl, értesítettük Vigh László országgyûlési képviselõt és Cseresnyés Péter államtitkár urat is. Rögtön tárgyaltunk a lenti üzem megbízott vezetõjével, felvettem a kapcsolatot a Prevent külföldi képviselõjével, elsõ kérdésem az volt, mivel tudna az önkormányzat a termelés helyben tartásához hozzájárulni?

Válaszában kifejtette, hogy az általunk felajánlott munkahelymegtartó támogatásra nem tartanak igényt, a tulajdonos döntése végleges. A gépek nagy részét elviszik, a telephelyet a jó állapotban lévõ épületekkel együtt viszont eladnák. Február 8-án egyeztettünk a lenti munkaügyi központban az üzem személyzeti vezetõjével, felajánlva a dolgozók átképzését, elhelyezését más munkahelyekre. Ugyanaznap délután az üzemben megtartott munkásgyûlésen vettünk részt Gáspár Líviával, a Szociális és egészségügyi bizottság elnökével, hogy beszámoljunk az önkormányzat eddig tett intézkedéseirõl és a további lehetõségekrõl. Jóllehet a környezõ üzemek fel tudják venni a dolgozókat, a gond az, hogy az itt végzett munka beszüntetésével a szakemberek egy olyan csoportja lesz kénytelen más munkát keresni, akik egyébként itt, ebben az üzemben, a termelést folytatva bekapcsolhatóak lennének a személygépjármû gyártás folyamatába. Megkerestünk más magyarországon és külföldön mûködõ cégeket is felajánlva a létesítményeket és a munkaerõt, bízva abban, hogy lehetõséget látnak a nagy könnyûipari múlttal rendelkezõ településben, illetve az itteni munkaerõben, a város fekvése által adott logisztikai elõnyökben.

Sajnos eddig nem volt olyan, aki telephelyet létesítene Lentiben, még úgy sem, ha az önkormányzat megvásárolja a telephelyet és használatba adja azt.

Továbbra is segítünk a munkahelyüket elvesztett emberek elhelyezkedését, átképzését, mindent megteszünk azért, hogy a termelés újra indulhasson Lentiben.

Forrás: zalatajkiado.hu

Összes látogató száma: 647516
Jelenleg 11 látogató tartózkodik az oldalon.
  Ezt az oldalt 5297835 alkalommal jelenítették meg,
ebből az egyedi letöltés 1237932 db.
  Impresszum Oldaltérkép Adatvédelem Szerzői jogok Felhasználási feltételek Hirdetési árak